preskoči na sadržaj
Odgoj

Odgojni rad u odgojnim skupinama

Korisnici privremenog smještaja (muška mladež od navršene 14-te do 21 godine života), borave  tijekom školovanja u odgojnim skupinama, od kojih svaka ima po dva odgajatelja (prof. defektolozi, socijalni pedagozi , socijalni radnici i dr.), koji svojim stručnim radom i profesionalnim pristupom pomažu u svladavanju moguće prisutnih emocionalnih, socijalnih i obrazovnih poteškoća.

Korisnicima se pružaju usluge:  odgoj, prehrana, njega i briga o zdravlju, medicinska i psihosocijalna rehabilitacija, te usluge organiziranog provođenja slobodnog vremena.

 

Odgojne skupine smještene su u krugu ustanove, svaka broji do 10 korisnika. Korisnici su smješteni u dvokrevetnim sobama, u prizemlju i na katu. Svaka odgojna skupina ima dnevni boravak, kuhinjicu, te po dva sanitarna čvora (kupaonice i zahodi), kao i spremišta za odlaganje odjeće i obuće. Svaki korisnik dobiva na korištenje ormar za odjeću, te dva puta godišnje odjevne predmete i obuću.

 

 Korisnicima, ovisno o obiteljskoj situaciji, može rješenjem centra za socijalnu skrb biti odobrena pomoć za osobne potrebe (džeparac, trenutno  u iznosu od 100,00 kn mjesečno).

Također postoji i mogućnost svakodnevnog dolaska u školu i odlaska kući po završetku nastave ili prakse ( za dječake koji žive u blizini ustanove).

Tijekom cijele školske godine s korisnicima intenzivno rade odgajatelji (provodi se grupni i individualni rad), u cilju svladavanja svih možebitnih teškoća (obrazovnih, emocionalnih, odgojnih), te se također provodi suradnja s roditeljima i centrima za socijalnu skrb. U rad sa korisnicima svakodnevno su uključeni i drugi stručni djelatnici ustanove - psiholog, socijalni pedagog, socijalni radnik, a po potrebi i medicinsko osoblje.

U sklopu godišnjeg Plana i programa ustanove, mjesečno se organiziraju razna događanja (priredbe, posjeti muzejima, zoološkom vrtu, maskembal, Valentinovo, obilježavanje božićnih i uskrsnih blagdana itd.). Dva puta godišnje organiziran je izlet "Lijepom našom", te svake godine zimovanje i ljetovanje za korisnike.

 

Pored obaveznih obrazovnih sadržaja koji se provode u ustanovi, svi korisnici mogu se uključiti i u slobodne aktivnosti: 

    

 • glazbena skupina
 • novinarska grupa
 • dramska grupa
 • sportske aktivnosti (nogomet, košarka, plivanje, stolni tenis, karate)
 • jedrenje
 • ronjenje
 • keramičarska grupa
 • planinarska grupa
 • likovna radionica
 • stolarska radionica
 • pčelarska radionica

Zahtjevi za smještaj upućuju se preko Centra za socijalnu skrb, ovisno o prebivalištu korisnika.

 

Posebna odgojna ustanova

Nalazi se u posebnom dijelu ustanove, za odgajanike u dobi od 14-te do 21 godine života, kojima je odlukom suda izrečena odgojna mjera upućivanja u Posebnu odgojnu ustanovu.  Odgojno-resocijalizacijski tretman provodi se u odgojnim skupinama, uz stručnu pomoć i podršku socijalnih pedagoga, profesora defektologa, te drugih stručnih djelatnika. U rad su svakodnevno uključeni i psiholog i socijalni radnik.

Odgajanici su uključeni u sve odgojno-obrazovne aktivnosti ustanove, te se prema njima provodi intentzivni odgojno - terapijski tretman u cilju što kvalitetnije resocijalizacije.

Zahtjevi za primitak korisnika na izvršenje odgojne mjere primaju se putem Centara za socijalnu skrb, uz obavezno dostavljanje rješenja nadležnog suda o izrečenoj mjeri.

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
preskoči na navigaciju